Sven-Bertil Mårtensson är konstnären bakom Galleri SM Art som startades 2015. Med sina rötter i Ulricehamn återvände han efter att studerat konst och bildat familj i Västerås och Göteborg. Familjen med två barn är nu involverad i galleriet och döttrarna också aktiva inom konst och foto.

Men redan 2005 startades SM Art Portraits. Sven-Bertil säger -Jag har alltid haft ett genuint intresse för människor och personligheter. Redan som barn ritade jag serier med olika karaktärer, och skrattade själv högt åt tokigheterna de hittade på. Att skruva till och dra på egenskaper och karaktärsdrag i ett porträtt, kan säga så mycket mer än ord. En människa har många sidor, vad ligger kanske dolt, efter det första intrycket?

Där karikatyren blir ett vasst vapen kan porträttet lyfta fram sidor på ett kärleksfullt sätt. Nuförtiden när ”selfies” är vardagsmat, har många en tydlig idé på hur man vill visa sig själv och vi filtrerar bort det vi inte vill visa. Som porträttkonstnär vill jag plocka fram det som ligger utanför det uppenbara, jag vill tolka, addera, skapa porträtt som blir konstverk som håller över tid. Som tål att tittas på om och om igen.

Hur känns det att bli porträtterad? Ja, det är som en kommunikation mellan modellen och konstnären. Det brukar bli spännande samtal mellan penseldragen i galleriet på Storgatan.

Sven-Bertil målar porträtt i ateljén.

Sven-Bertil är utbildad vid Västerås Konstskola och Houvedskous i Göteborg där han mottog stipendium. Han är Ulricehamns kulturpristagare 2017 och ordförande i Ulricehamns Konstförening.